woensdag 19 februari 2014

De gestoorde devotie van A.K.# 1‘Vater unser der du bist im Himmel’

A.K. (1914-2010)
2001
gemengde techniek op paneel
10 x 23 cm
© Stichting De Vrienden van Job13 februari 2014
PERSBERICHT De Vrienden van Job
BEELDENDE KUNST & PSYCHIATRIE
Eerste podium voor gestoorde devotie

Verontrustende ex voto’s uit de nalatenschap van psychiatrisch patiënte A.K.


In de nalatenschap van de overleden psychiatrische patiënte A.K. (1914-2010) vond dichter en publicist Jozef Heij in 2012 een grote collectie ex voto’s  -geschilderde devotionele paneeltjes- waarvan de inhoud Heij zo verbaasde en verontrustte dat hij er nader onderzoek naar wilde doen. Dat hij pas na ruim een jaar met de vondst naar buiten treedt, heeft niet alleen te maken met de tijd die het inventariserende onderzoek in beslag nam, maar ook met de wens van de familie van A.K. die liever anoniem wil blijven.

Over het leven van A.K. is weinig bekend. De familie van A. heeft aan Jozef Heij slechts  het beheer over de ex voto’s gegeven en tevens het beheer over de merkwaardige, dagboekachtige brieven die elke ex voto lijken te begeleiden.  A. werd geboren omstreeks 1910 in Bohemen, Tsjechië . Het ziet ernaar uit dat A. via Duitsland uiteindelijk in Nederland, in Zuid-Limburg, terecht is gekomen. De laatste tien jaar van haar leven sleet A. in de gesloten afdeling van een psychiatrisch ziekenhuis in het zuiden van het land waar zij in 2010 ook overleed. 

Jozef Heij benaderde beeldend kunstenaar Rinke Nijburg met de vraag om een geschikt eerste podium voor het werk dat door Heij en Nijburg  gerangschikt wordt onder de term outsider art, kunst gemaakt door een niet professioneel geschoolde maar wel getalenteerd, gedreven en ‘gestoorde’ kunstenaars die niet past in de wereld van de professionele kunst. De nalatenschap van A.K. werd door Jozef Heij ondergebracht bij Stichting De Vrienden van Job, een stichting die zich bezighoudt met kunstprojecten met een religieuze of filosofische thematiek.

Uitgelezen eerste podium bleek de tentoonstelling  de ‘Gekkenkrant’ te zijn, een door Marcel Bors (beeldend kunstenaar en therapeut) in MAAS ruimte voor kunst in Nijmegen geïnitieerde tentoonstelling in het weekend van 22 en 23 februari 2014. Voor de tentoonstelling werd aan 30 beeldend kunstenaars  gevraagd te reageren op een aan hen toegezonden origineel exemplaar van de 'Gekkenkrant', van 1974 tot 1981 een roemrucht tijdschrift voor psychiatrische patiënten. Nijburg stond zijn eigen plek in de tentoonstelling met groot genoegen af aan de ex voto’s van A.K. Tijdens de tentoonstelling zullen voor het eerst drie ex voto-schilderingen  van A.K. en de daarbij horende brieven te zien zijn; Jozef Heij zoekt naar andere podia waar hij steeds een ander deel van De GESTOORDE DEVOTIE VAN A.K. kan laten zien.

De tentoonstelling de ‘Gekkenkrant’ is te zien bij MAAS ruimte voor kunst in Nijmegen in het weekend van 22 en 23 februari 2014. Het project wordt na dat weekend voor de duur van een half jaar ten toon gesteld Museum Groot Graffel in Warnsveld. 


MAAS ruimte voor kunst
Graafseweg 183a
6531 ZR Nijmegen 
MAAS artistresidence 

Open: zaterdag 22 en zondag 23 februari 2014 van 12.00-17.00 u. 
Afsluiting: zondag 23  februari 17.00-19.00 u. 
‘Magda vergeeft de Heilige Drievuldigheid de gespletenheid’

A.K. (1914-2010)
ongedateerd (c. 2000)
gemengde techniek op paneel
10,4 x 11,9 cm
© Stichting De Vrienden van Job