ZWIJGEN ALS HET GRAF
De Rooms-Katholieke Kerk kent een enorme stoet heiligen waarvan een indrukwekkend deel nog tot op de dag van vandaag vereerd wordt. Een van de dingen die wij allemaal, rooms of niet, in gewone mensen bewonderen is het vermogen om te horen en te zien en weten te zwijgen als dat moet. Zwijgen is licht als goud, loslippigheid is zwaar als lood.
Zo’n zeldzame mens die zijn mond kon houden was de uit Bohemen in Tsjechië afkomstige Johannes Nepomuk (1350-1393) die priester was en vanwege zijn bescheidenheid en oprechtheid mateloos populair werd bij de gewone mensen. Toen de koning van Bohemen wilde delen in de roem van de heilige door hem in dienst te nemen, weigerde de priester in te gaan op de avances van de koning.
In de nacht van 20 maart 1393 liet de koning Johannes arresteren en op middeleeuwse wijze en dus gruwelijk martelen en verminken. Johannes zweeg als het graf. Hij werd vastgebonden, in de Moldau gegooid en verdronk. De tentoonstelling ZWIJGEN ALS HET GRAF in de Nepomukkapel in Boxmeer is gemaakt uit bewondering voor alle gewone mensen die zelf de marteldood stierven maar anderen het leven redden, door te zwijgen als het graf.